EVO KOLIKO KOŠTA MESO U RADNJAMA: Za godinu dana cena porasla za 10 posto!
Meso, Foto: Printscreen/Youtube/Simple Meal Prep.

namirnice

EVO KOLIKO KOŠTA MESO U RADNJAMA: Za godinu dana cena porasla za 10 posto!

U svim poskupljenjima meso ima udeo od 43, 5 posto.

Objavljeno:

Pileća krilca koja ne mogu da se kupe za manje od 300 dinara, junetina koja je odavno premašila cenu od 1.000, svinjski but koji tek na sniženju košta manje od 800 - to su aktuelne cene mesa u Srbiji. I to ne treba da čudi. Upravo je meso i po zvaničnoj statistici namirnica koja je za godinu dana najviše poskupela, skoro 10 odsto. Ipak, u poskupljenjima mesa i mesnih prerađevina prednjače - slanina i kobasice.

Vesti o poskupljenjima postale su česte tokom proteklih nekoliko godina, pa se retko ko i iznenađuje kada vidi nove cene na rafovima, ali istovremeno, zvaničnici govore o tome kako inflacija pada. Uprkos tome što, prema zvaničnim podacima, rast cena ipak jeste usporen, to ne znači da namirnice, i to one najosnovnije, ne poskupljuju. Tako je za samo godinu dana, u periodu u kojem se inflacija pretežno "smirivala", meso poskupelo za 9,5 odsto. Kako je objavio Republički zavod za statistiku (RZS), to su podaci za prvi kvartal 2024, u odnosu na isti period prethodne godine.

Dakle, meso je za godinu dana poskupelo za 9,5 odsto, a upravo je ova namirnica uticala na sveukupni rast cena. Meso je, kako je obajvio RZS,u svim poskupljenjima imalo 43,5 odsto udela. Drugim rečima, meso je najviše "poguralo" inflaciju.

Koje meso je najviše poskupelo?

Prema zvaničnim podacima, od svih vrsti mesa, najviše je poskupelo sušeno, dimljeno i usoljeno meso. Pod time se misli na slaninu i kobasice od svinjskog, goveđeg i mešanog mesa. Odmah iza ovih prerađevina sledi svinjsko meso, sa kostima i bez.

Da li je nešto pojeftinilo?

I dok potrošači sve više novca moraju da izdvoje za osnovne životne namirnice, RZS u svojoj analizi navodi da je za godinu dana, od početka 2023. do početka 2024. godine, živinsko meso pojeftinilo. Konkretno, navodi se da je meso pileta, kao i ostalo živinsko meso, pojeftinilo za 1,4 odsto.

Potrošači, potpuno suprotno, na osnovu stanja u prodavnicama, ipak ne bi rekli da je bilo koje meso pojeftinilo dovoljno da bi njhovi novčanici to osetili. Izuzetak nije ni piletina.

Koliko košta meso?

U prodavnicama u Srbiji pileća krilca koštaju od 300 do 430, pileći file od 730 do 860, grudi od 370 do 550, a batak i karabatak od 320 do 400 dinara po kilogramu. Svinjski vrat sa kostima košta od 600 (na akciji), pa sve do 750, plećka bez kostiju od 620 do 790, a svinjski but od 620 na sniženju do 800 dinara po kilogramu.

I junetina je skupa, pa tako kilogram buta košta od 1.200, pa sve do 1.500 dinara. Što se tiče namirnica koje su najviše poskupele, slanine i kobasica, stvari stoje ovako: 100 grama slanine košta od 330 do 420 dinara, dok kobasice za pečenje koštaju i više od 900 dinara po kilogramu.

Kakve su cene u inostranstvu?

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, meso je za oko 13,5 odsto, što nikako nije zanemarljvo, skuplje nego u Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Bugarskoj. U njihovoj analizi navodi se su tokom prvog kvartala ove godine, cene mesa kod nas bile na istom nivou kao u Hrvatskoj, Letoniji, Litvaniji, Mađarskoj i Albaniji.

Bonus video:

02:38

MESO IZAZIVA AGRESIJU KOD LJUDI! Glumci promenili ishranu, pa doživeli transformaciju: Imam više energije A JEDEM HOT DOG

(Espreso/Mondo/A.V./Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.